úterý 12. června 2012

Iwojima flag rising famous photo jewel - Vztyčení vlajky na Iwodžimě - šperk




Vztyčení vlajky na Iwodžimě - náhrdelník

Šperk vznikl jako pocta vojákům druhé světové války, kteří bojovali nejen v Evropě, ale i v Pacifiku. Ostroc Iwodžima měl složit americké armádě jako letiště pro útoky na Japonské ostrovy a byl zároveň prvním  vlastním japonským územím, na kterém se bojovalo. Boje zde byly velice urputné a to hlavně díky skvělé strategii generála Kuribajašiho a houževnatosti japonských vojáků.
Šperk znázorňuje okamžik, který se stal jedním z nejslavnějších záběrů historie, vztyčení americké vlajky na poraženém japonském území. Tuto slavnou fotku zachytil fotograf Joe Rosenberg, který o 5 dní později na ostrově padl.
Šperk je usazen na kameni, který mi trochu evokoval různé vrstvy trosek, které můžeme vidět na obrázku. Jedná se o krajkový achát, tromlovaný kamínek v béžovošedé barvě. Na něm je zpracován výjev, postavičky vojáku jsou spíše abstraktní a vlajka je kvůlivelikosti šperku jemně zkrácena oproti původní fotografii. Americká vlajka je patinována dvěma druhy patiny a ryta. Celý šperk je leštěn, ošetřen antioxidantem a zavěšen na černém řetízku o délce cca 42 cm.

Iwojima amercian flag rising pendant

Made by Germia to honor the soldiersof the second world war.
The jewel is made according to the famous photo of the Iwojima flag raising taken by Joe Rosenberg in 1945.
The jewel is made from patinated Tin, Tiffany technique, falg coloured by selective patina. The american flag is due to the measurements reduced, the number of soldier due to the weight is reduced too. The stone is a laceagate (beige-white gray) - the stone remindes me of the layers of ruins, which could be seen on the photo.










Iwojima memorial in Washington DC


Žádné komentáře: