neděle 19. května 2013

Odysseovo pokušení - cínovaný šperk GERMIA


































































Odysseovo pokušení

http://www.fler.cz/zbozi/pokuseni-odysseovo-3898755

"Seirény, bohyně, každého zmámí, kdo se k nim dostane z lidí. Ať kdokoli je to, kdo k nim se přiblíží z nevědomosti a uslyší hlasy těch Seirén, ten se už nevrátí domů, a manželka s malými dětmi nebude moci k němu už přistoupit, projevit radost, neboť Seirény lstivé, jak tam sedí nakrásné louce, jasným zpěvem ho zmámí; kol nich jsou hromady velké kostí tlejících mužů a na kostech zvětrává kůže. Pluj tedy mimo ten ostrov, Odysseie, a zalep uši svým druhům zhněteným medovým voskem, ať nikdo z nich nemůže zpěv ten zaslechnout; ale ty sám poslouchej, budeš-li přát si. Nech ať na tychlé lodi ti přiváží provazem vstoje k stožáru nohy i ruce, a provaz ať připevní k němu, dokud si neposlechneš, pln radosti, hlasy těch Seirén. Budeš-li prosit své druhy a vybízet uvolnit provaz, ať ještě tužšími pouty tě přitáhnou k lodnímu stěžni, pravila kouzelnice Kirké"
Homér, Odysseia
Autorský šperk věrně zobrazuje slavný moment cesty Oddyseovy z Homérova eposu - pokušení, které zmítá Odysseem, když ho Sirény zpěvem lákají k sobě na svůj ostrov. Odysseus je ale svými druhy, kteří mají ucpané uši voskem, připoután ke stěžni své lodě, a tak naslouchá mučivě svádivému zpěvu krásných mořských panen zcela neschopen jakéhokoliv činu. A to je jeho záchranou.

Na levé straně šperku je zorbazena slavná Odysseova loď s krásným zdobením na kýlu. Ta se zmítá ve vlnách, jež Odyssea nesou kolem ostrova Sirén. Sám Odyssues je na lodi připoután ke stěžni, aby odolal jejich pokušení. Sirény pak sedí na ostrově umístěném na pravé straně šperku. Dvě krásné mořské pany lákají nejen svým svůdným zjevem, ale i kouzelným zpěvem, kterým zmátly hlavu nejednomu námořníkovi. Střed šperku, pomyslné mořské hlubiny, tvoří nádherný kabošon barveného modrého achátu se zajímavou kresbou. Šperk sám o sobě měří 9x4 cm (pro lepší představu velikosti je šperk vyfocen i na dlani) a je zavěšen na řetízku o délce cca 45 cm v galvanizaci gunmetal s vlastním zapínáním i ručně vyrobenou adjustou. Šperk je cínová, patinován, leštěn, ryt a ošetřen antioxidantem.

Výrobek vznikl jako soutěžní příspěvek pro 2. kolo Meziklubové soutěžena téma Z antických bájí a legend za klub Zvířátkové logo :-) Další soutěžní výrobky našeho klubu najdete zde.


The temptation of Odysseus

Author soldered jewel with blue agate cabochon inside.





http://www.svet-puzzle.cz/images/educa/alternatives/11758_1.jpg


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


KONTAKT:

madlenka@jsemsvata.cz

kontaktujte mne e-mailem a uspořte 10 % oproti e-shopu!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RESPEKTUJTE AUTORSKÁ PRÁVA!

RESPECT THE COYPRIGHT !


Žádné komentáře: