sobota 6. října 2012

Vanitas, Memento mori, Carpe diem jewellery - šperky



































Memento mori

Šperk v podobě kostlivcovo ruky, která svírá duši člověka je symbolickým ztvárněním pomíjivosti života. Tento motiv se objevuje v umění hlavně v době baroka. Motivy oblíbené v této době totiž nejlépe vystihují tento šperk - Vanitas (pomíjivost života, světa), Memento mori (pomysli, že jednou zemřeš) a Carpe diem (užívej si každého dne). Tento šperk je tedy prvním z motivů, prvním ze tří šperků.
Střed šperku tvoří krásný šedý kabošon achátu. Ten má zvláštní mlhavě našedlou barvu a ztvárňuje duši člověka, nehmotnou, mlhavou. Ta se ocitla ve spárech smrti, kostlivcově ruce s dlouhými drápy vytvořenými technikou Tiffany. Šperk měří 5,5x5cm, je vytvořen technikou Tiffany a zavěšen na černém řetízku o délce cca 45 cm.

http://www.fler.cz/zbozi/memento-mori-ma-nas-v-hrsti-3059974

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------














Carpe diem


Šperk v podobě kostlivcovo ruky, která svírá drží houpající se hodiny symbolizující čas. Tento šperk je ztvárněním motivu Carpe diem, tedy užívej dne, času. Tento motiv se objevuje v umění hlavně v době baroka. Motivy oblíbené v této době totiž nejlépe vystihují tento šperk - Vanitas (pomíjivost života, světa), Memento mori (pomysli, že jednou zemřeš) a Carpe diem (užívej si každého dne). Tento šperk je již druhým z motivů, druhým ze tří šperků.
Střed šperku tvoří sovětský hodinkový strojek, který je výborně zachován. Zpředu má stříbrnou barvu a ciferník s ručičkami, zezadu mosaznostříbrný strojek se syntetickými rubíny. Hodinky se houpají ve spárech kostlivce s dlouhými drápy vytvořenými technikou Tiffany. Šperk měří 8x3,5cm, je vytvořen technikou Tiffany a zavěšen na černém řetízku o délce cca 45 cm.

http://www.fler.cz/zbozi/carpe-diem-3072472


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

























Vanitas

Šperk v podobě kostlivcovo ruky položené na přesýpacích hodinách s růží. Tento šperk je ztvárněním motivu Vanitas, pomíjivost. Tento motiv se objevuje v umění hlavně v době baroka. Motivy oblíbené v této době totiž nejlépe vystihují tento šperk - Vanitas (pomíjivost života, světa), Memento mori (pomysli, že jednou zemřeš) a Carpe diem (užívej si každého dne). Tento šperk je již třetím z motivů, posledním ze tří šperků.
Střed šperku tvoří skleněné přesýpací hodiny s jemným pískem, jejichž přesypání trvá několik minut. Tyto hodiny jsou vloženy do lůžka z cínu, na kterém je usazena ruka kostlivce držící růži - typický barokní symbol obejvující se u motivu Vanitas.  Šperk měří 8,5x3,5cm, je vytvořen technikou Tiffany a zavěšen na černém řetízku o délce cca 45 cm.




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


KONTAKT:

madlenka@jsemsvata.cz



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

RESPEKTUJTE AUTORSKÁ PRÁVA!

RESPECT THE COYPRIGHT !



Žádné komentáře: